Emeklilikte Tarihe Takılanlar Derneği’nden yeni emeklilik düzenlemesi önerisi

Emeklilikte Tarihe Takılanlar Derneği’nden yeni emeklilik düzenlemesi önerisi
ANKARA – Emeklilikte Tarihe Takılanlar Derneği (ETT), hükümet ve siyasi parti gruplarına EYT sonrası emeklilik sisteminde ortaya çıkan adaletsizliklerin giderilmesi çağrısında bulundu.

Dernekten yapılan açıklamada, hazırladıkları önerinin dikkate alınması durumunda EYT sonrası adaletsizliklerin çözüleceği ifade edildi.

Açıklamada, “EYT sonrası emeklilik sisteminde ortaya çıkan adaletsizlikler, aynı yaşta ve benzer koşullarda olan kişilerin emeklilik yaşları arasında büyük farklar yaratmıştır. Yeni emeklilik düzenlemesi önerisi, bu adaletsizlikleri gidermeyi ve SGK giriş tarihine göre mağdur olanların sorunlarını çözmeyi hedefliyor. Yeni emeklilik düzenlemesi önerisi, sistemde kalmayı teşvik ederken, tüm sigortalılara hakkaniyetli bir çözüm sunuyor. Uzun yıllar çalışan ve prim ödeyen herkes, bu sistemden adil şekilde faydalanarak emeklilik hakkına ulaşabilecek.” denildi.

Binlerce mağdurun olduğuna dikkat çekilen açıklamada TBMM ve siyasi parti gruplarından destek istendi.

Derneği çözüm olarak ise sunduğu öneriler ise şöyle:

– Kademeli Emeklilik: Önerilen düzenleme, emeklilik yaşını doğum yılına göre kademelendirilmiş şekilde belirleyerek, benzer şartlarda olan kişilerin emeklilik yaşları arasındaki farkı kapatmayı amaçlıyor. Bu sayede, SGK giriş tarihlerinden dolayı mağduriyet yaşayanlar adil bir emeklilik sürecine kavuşacak.

– Prim Gün Sayısı ve Yüksek Emekli Maaşı: Çok prim ödeyen sigortalılar, bu sistemde daha yüksek Aylık Bağlama Oranları (ABO) ile emekli olabilecek. Daha fazla prim ödeyen, emekli maaşını artırarak bu düzenlemeden fayda sağlayacak. Örneğin, 14400 gün prim ödeyenler, %70 ABO oranıyla daha yüksek maaş alabilecekler.

– Yaş Şartsız Emeklilik: Uzun yıllar prim ödeyenler için yaş şartı olmadan emeklilik imkanı sunuluyor. 12600 gün prim ödeyenler, yaş şartı aranmaksızın emekli olabilecekler.

– Doğum Yılı Esaslı Adil Düzenleme: Doğum yılına dayalı bu düzenleme, EYT sonrası yaşanan emeklilik adaletsizliklerine son vermeyi amaçlıyor. Bu sistem, benzer yaş grupları arasında emeklilik hakkını eşitleyerek, herkesin hak ettiği zamanda emekli olabilmesini sağlayacak.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.